PENGENALAN

logo-green-full-transparent-with-black-textTujuan utama website komuniti ini diwujudkan oleh Pihak Pengurusan adalah kerana merasakan ini adalah satu medium atau wadah terbaik untuk menyalurkan maklumat dan berkongsi informasi berkaitan dengan aktiviti-aktiviti yang berlaku di Pusat Komersil Seksyen 7, Shah Alam kepada semua ahli-ahli komuniti PKS7.

Badan Pengurusan Bersama (JMB) “PK SEK: 7 COMMITTEE” telah berjaya didaftarkan pada 7hb Mei 2008 selaras dengan Akta Hak Milik Strata 1985, Akta Bangunan Dan Harta Bersama (Penyelenggaraan Dan Pengurusan) 2007 (AKTA 663).
JMB “PK Sek: 7 Committee” bertanggungjawab mengurus, mentadbir dan menyelenggarakan kawasan awam dan harta hakgunasama (Common Area & Common Property) -unit rumah dan kedai sebanyak 14 blok- D, E, F, G, H, J, K, L, M, N, P dan Q. Kemasukan blok A dan B di bawah pengurusan JMB “PK SEK: 7 COMMITTEE” mulai Januari 2013 iaitu penyerahan secara rasmi oleh PCM Bina Sdn Bhd yang diluluskan oleh pihak MBSA. Kawasan Pusat Komersil Seksyen 7, Shah Alam ini diuruskan sendiri oleh pemilik tanpa menggunakan khidmat ‘agen pengurusan’.

Apabila Hak Milik Strata dan pemilik telah menerima hak milik; segala pengurusan, pentadbiran dan penyelenggaraan akan diserahkan kepada Pihak Pengurusan yang dianggotai oleh pemilik-pemilik sendiri.

Pelaksanaan Akta Bangunan dan Harta Bersama (Penyenggaraan dan Pengurusan) 2007 [Akta 663] bertujuan bagi memperkemaskan kaedah mengawal selia penyenggaraan dan pengurusan semua jenis bangunan yang dipecah bahagi dan dikeluarkan hakmilik strata bermula dari peringkat penyerahan milikan kosong (Vacant Possession-VP) oleh pemaju sehinggalah ke peringkat selepas Perbadanan Pengurusan (MC) diwujudkan. Akta 663 ini telah diwartakan di peringkat Persekutuan pada 13 Februari 2007 dan mula berkuatkuasa di seluruh Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan pada 12 April 2007 setelah mendapat persetujuan daripada semua Pihak Berkuasa Negeri (PBN) melalui persetujuan mesyuarat Majlis Negara Bagi Kerajaan Tempatan (MNKT) Ke-57 yang telah diadakan pada 23 Mac 2007.

Penguatkuasaan Akta Pengurusan Strata 2013 (Akta 757) menggantikan Akta 663 yang telah digunapakai sejak 2009 akhirnya setelah hampir 2 tahun menunggu, akta baru ini telah mula dikuatkuasakan pada 1. 6. 2015. Semua negeri kecuali Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan akan mula menggunapakai akta yang komprehensif ini.

Bermakna dengan rasminya akta harta bersama (pengurusan dan penyenggaraan) 2007 atau Akta 663 akan dimansuhkan.

Antara penambahbaikan akta adalah penubuhan tribunal pengurusan strata, penubuhan sub-mc, kawalan kutipan caj yang lebih ketat, perlantikan ejen pengurusan dan kadar penalti yang tinggi serta keseragaman peraturan.

Selamat menuju era baru dalam pengurusan strata. Bagi WP, dan Penang diharap dapat selesaikan isu tertunggak dan umumkan tarikh penguatkuasaan secepat mungkin.

JMB “PK Sek: 7 Committee” berharap dengan adanya AKTA 757 ini, akan memberi kebaikan untuk semua pihak yang terlibat dala pengurusan strata. Diharap pihak pemaju dapat memproses “submission” Strata Title Pusat Komersil Seksyen 7, Shah Alam ini secepat mungkin.

Sehubungan dengan itu, Pihak Pengurusan berharap dengan adanya website komuniti ini dapat mengeratkan lagi hubungan di antara Pihak Pengurusan dengan penduduk dan pemilik kediaman/ premis di PKS7. Insya-Allah, dari masa ke semasa website komuniti ini akan dikemaskini untuk memberi informasi dan maklumat berguna kepada semua komuniti PKS7.

Matlamat badan ini ditubuhkan bukan untuk membuat keuntungan, ianya lebih kepada memberi perkhidmatan pengurusan yang terbaik kepada penduduk dan memaklumkan betapa pentingnya pembayaran yuran bagi kerja-kerja penyelenggara bangunan & kawasan Pusat Komersial Seksyen 7, Shah Alam.

Di sini dilampirkan sijil perakuan bernombor siri 0015 yang telah dikeluarkan oleh pihak MBSA sebagai rujukan pihak tuan/puan.

Kerjasama dan sokongan dari anda amatlah kami hargai.

“MEMBAYAR YURAN PENYELENGGARAAN ADALAH TANGGUNG JAWAB BERSAMA”

Sekian, terima kasih.

SIJIL PENUBUHAN JMB DI BAWAH AKTA BANGUNAN DAN HARTA BERSAMA (AKTA 663)

sijil-jmb-pks7-0015

SEJARAH BADAN PENGURUSAN BERSAMA (JMB) "PK SEK : 7 COMMITTEE"

2008

Penubuhan JMBPKS7

Badan Pengurusan Bersama (JMB) “PK SEK: 7 COMMITTEE” telah berjaya didaftarkan pada 7hb Mei 2008 selaras dengan Akta Hak Milik Strata 1985, Akta Bangunan Dan Harta Bersama (Penyelenggaraan Dan Pengurusan) 2007 (AKTA 663).

Pengerusi pertama ialah Dato’ haji Abdul Hanif Bin Abdullah

2009

Mesyuarat Agung Kedua

Tn Haji Shahrir Bin Shahodin dilantik sebagai pengerusi baru.
2013

Pengurusan & Pentadbiran

Kemasukkan blok A dan B di bawah pengurusan JMB “PK SEK: 7 COMMITTEE” mulai Januari 2013 iaitu penyerahan secara rasmi oleh PCM Bina Sdn Bhd yang diluluskan oleh pihak MBSA.
2015

Penguatkuasaan Akta Pengurusan Strata 2013 (Akta 757)

Penguatkuasaan Akta Pengurusan Strata 2013 (Akta 757) menggantikkan Akta 663 yang telah digunapakai sejak 2009 akhirnya setelah hampir 2 tahun menunggu, akta baru ini telah mula dikuatkuasakan pada 1. 6. 2015. Semua negeri kecuali Pulau Pinang dan Wilayah Persekutuan akan mula menggunapakai akta yang komprehensif ini.

Bermakna dengan rasminya akta harta bersama (pengurusan dan penyenggaraan) 2007 atau Akta 663 akan dimansuhkan.

En Saharuddin Lin dilantik sebagai Pengerusi.

AJK JMBPKS7 YANG BERPENGALAMAN

saharuddin

Saharuddin Bin Lin

Pengerusi
 
normah

Hjh Normah Binti Othman

Setiausaha
 
rahmat_rashid

Rahmat Bin Abd Rashid

Bendahari
 
azminuddin

Azminuddin Bin Nawawi

Ketua Jawatankuasa Penyelenggaraan
 
bazley

Bazley Khaibalfasya bin Abdul Ghani

Jawatankuasa Penyelengaraan - Penguatkuasaan,
Keselamatan dan Infrastruktur
hairol

Ir. Hairol Bin Abd Rahim

Jawatankuasa Penyelengaraan - Pembangunan
dan Keselamatan
noorhayati

Noorhayati Binti Mohamad

Jawatankuasa Penyelengaraan - Aduan dan
Penyelengaraan
rahmat_rasul

Rahmat Rasul Bin Arifin

Jawatankuasa Penyelengaraan - Pentadbiran,
Kawalan Kualiti dan Audit Dalaman
syamaizar

Syamaizar Bin Abu Bakar

Jawatankuasa Tribunal dan Penghutang
 
tahir

Tahir bin Saleng

Jawatankuasa Penyelengaraan - Aduan,
Penyelengaraan dan Pembersihan

STAF PENGURUSAN

staff-sham

Shamsul Fariz Bin Salimin

Pegawai Pentadbiran
staff-faizah

Nur Faizah Binti Ismayuddin

Pegawai Akaun
staff-zairi

Muhammad Huzairi bin Rosli

Penyelia Bangunan/ Maintenance Supervisor
staff-amir

Amir Danial Bin Asmadi

Juruteknik
staff-najib

Mohamad Najib Bin Ismail

Juruteknik
MUAT TURUN DOKUMEN BERKENAAN AKTA 757
Muat Turun